Dette er tekstversionen af Abort
Klik her for at komme til den grafiske version af Abort

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Abort


Hvis du overvejer abort, skal du i første omgang kontakte din praktiserende læge. I Danmark har gravide ret til fri abort inden udløbet af 12. svangerskabsuge. Abortsamrådet kan i særlige tilfælde give tilladelse til abort.

Fri abort inden udløbet af 12. svangerskabsuge

I Danmark har gravide ret til fri abort inden udløbet af 12. svangerskabsuge, mindreårige dog med tilladelse fra forældremyndighedsindehaveren. Samrådet for abort, fosterreduktion og sterilisation i Region Syddanmark (Abortsamrådet) har dog mulighed for at give tilladelse til abort, hvis disse to betingelser ikke er opfyldt.

Hvad skal du gøre, hvis du overvejer abort?

Overvejer du abort, skal du i første omgang kontakte din praktiserende læge. Sammen med lægen får du mulighed for at afklare de spørgsmål, du måtte have i forhold til et evt. ønske om abort. Lægen vil herefter henvise dig til sygehuset. Du kan læse mere i Komiteen for sundhedsoplysnings folder Hvis du overvejer abort.

Find folderen Hvis du overvejer abort (pdf)

Abort efter den normale abortgrænse

Abortsamrådet kan i særlige tilfælde give tilladelse til abort efter udløbet af 12. svangerskabsuge, for eksempel:

Abort uden forældremyndighedsindehaverens samtykke

Hvis du er under 18 år og dine forældre ikke vil give samtykke til abort, kan Abortsamrådet i særlige situationer give tilladelse til abort. Abortsamrådet har også mulighed for at give tilladelse til abort, uden at samtykke forsøges indhentet fra dine forældre, hvis der er helt særlige grunde. Du skal ikke have samtykke fra en forælder, der ikke har del i forældremyndigheden. Reglerne står i Sundhedsloven.

Læs om reglerne i Sundhedsloven (link).

Behandling af ansøgning om abort

Hvis du ønsker at søge Abortsamrådet om tilladelse til abort, sørger sygehuset for at sende din ansøgning videre til Abortsamrådets sekretariat. I Region Syddanmark består Abortsamrådet af en gynækolog, en jurist og en psykiater. Der kan kun gives tilladelse, hvis medlemmerne er enige om at give tilladelse.

Du kan læse om sagsbehandlingen og dine rettigheder, hvis du har en sag, som bliver behandlet af Abortsamråde i folderen Vejledning til ansøgere i abortsager.

Find folderen Vejledning til ansøgere i abortsager (pdf)

Årsberetninger

Årsberetningerne giver et indblik i, hvilke type af sager, der har været forelagt Samrådet for abort, fosterreduktion og sterilisation i Region Syddanmark (Abortsamrådet). Udviklingen i sager over de seneste år fremgår desuden af beretningerne.

Årsberetning 2017 (pdf)
Årsberetning 2016 (pdf)
Årsberetning 2015 (pdf)

Årsberetning 2014 (pdf)

Årsberetning 2013 (pdf)

Årsberetning 2012 (pdf)

Årsberetning 2011 (pdf)

Årsberetning 2010 (pdf)

Årsberetning 2009 (pdf)

Årsberetning 2008 (pdf)

Årsberetning 2007 (pdf)

 

 
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk