Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

For meget københavneri

20. april 2006 

Der er for meget københavneri i miljøminister Connie Hedegaards (K) forslag til Landsplanredegørelse 2006. Det er præget af at være udarbejdet af embedsmænd i centraladministrationen uden stort kendskab til Region Syddanmark, mener regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark.

Han fik torsdag regionsrådets tilslutning til et høringssvar, der påpeger en række mangler i landsplanredegørelsens afsnit om Syddanmark.

Grænseregionen glemt

Regionsrådet er bl.a. utilfreds med, at redegørelsen beskæftiger sig indgående med samarbejdet i Øresundsregionen, men ikke nævner den dansk-tyske grænseregion.

- Syddanmarks naboskab til Tyskland er en styrke, der skal arbejdes bevidst med at udvikle. En udbygning af samarbejdet hen over grænsen har væsentlig betydning for udviklingen i Region Syddanmark, men vil også påvirke udviklingen i resten af Danmark, siger Carl Holst.

- Mulighederne i det dansk-tyske samarbejde bør derfor fremgå klart af landsplanredegørelsen og beskrives på samme indgående måde som mulighederne i Øresundsregionen, siger Carl Holst.

Syddanmark er Danmarks transportknudepunkt

Tilsvarende ønsker regionsrådet, at det skal fremgå af landsplanredegørelsen, at Billund Lufthavn er Vestdanmarks internationale lufthavn, og at Esbjerg Havn udover at rumme off-shore aktiviter også er regionens port mod vest.

Miljøministerens udkast nævner Taulov som det centrale knudepunkt for godstransport på jernbane, men regionsrådet peger på, at også Padborg Transportcenter bør nævnes som et af landets største centre for international godstransport.

På transportområdet er der desuden behov for at understrege, at der i Region Syddanmark er behov for at udbygge jernbaner og motorveje. Herunder at fremme samarbejdet med den tyske regering om gode vej- og togforbindelser fra Danmark og Nordtyskland til Centraleuropa.

Vil ikke opgive yderområderne

Embedsmændene i centraladministrationen er for enøjede i deres syn på mulighederne for at skabe virksomheder og arbejdspladser i yderområderne, mener regionsrådet.

- Vi skal ikke afskrive mulighederne for at skabe erhvervsudvikling i yderområderne. I Region Syddanmarks yderområder findes erhvervsklynger med gode muligheder for at udvikle arbejdspladser, og der findes store udviklingsorienterede virksomheder, som har en afsmittende effekt, der kan medvirke til at skabe nye virksomheder.

- Desuden skal man huske, at der netop i yderdistrikterne er en stærk tradition for iværksætteri, siger Carl Holst.

Husk lige Odense
En forudsætning for vækst og udvikling i hele Danmark er en veludbygget infrastruktur, herunder IT-infrastrukturen, understreger regionsrådet.

Landsplanredegørelsen fremhæver udviklingen af et øsjyske bybånd fra Kolding til Randers. Men miljøministeren skal være opmærksom på Odenses særlige position som universitets- og uddannelsesby, påpeger regionsrådet.

Regionsrådets høringssvar understreger samtidig ønsket om at understøtte det syddanske universitets decentrale struktur med aktiviteter flere steder i regionen.

Yderligere oplysninger

Regionsrådsformand Carl Holst. Tlf. 4010 3252.

Udviklingsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen. Tlf. 5151 9111.

Dagsordenens punkt 7

Links/bilag

Siden er sidst opdateret 23-08-2007
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring