Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Regionsrådet i Sønderjylland

15. maj 2006 

Regionsspolitikerne er for tiden på en række ture rundt i Region Syddanmark for at lære den nye region at kende og se på de sygehuse og andre institutioner, som regionen får ansvaret for, når kommunalreformen effektueres og Region Syddanmark bliver virkelighed 1 januar 2007.

På den tredje af foreløbig fire planlagte ture besøgte politikerne i dag Aabenraa Sygehus og det nye viden- og kulturcenter Alsion i Sønderborg.

Én sundhedsaftale per kommune

På Aabenraa Sygehus havde Jane Kraglund, sundhedsdirektør i Region Syddanmark, ansvar for det første punkt på dagsordenen - en gennemgang af de sundhedsaftaler, som skal indgås mellem regionen og de nye kommuner.

Region Syddanmark skal indgå en aftale med hver af de 22 nye kommuner i regionen, og det overordnede formål med sundhedsaftalerne er at skabe sammenhængende forløb – for eksempel når en patient bliver udskrevet fra ét af regionens sygehuse og skal gå til genoptræning i kommunal regi.

Jane Kraglund kunne blandt andet fortælle, at der allerede er holdt møder med stort set alle kommuner. Man står nu over for en forhandlingsfase, som strækker sig frem til november. Derefter skal aftalerne godkendes i regionsrådet, kommunalbestyrelserne og af sundhedsstyrelsen. Aftalerne skal være på plads og godkendt inden 1. april 2007.

En skadestue og tre skadeklinikker

Herefter fik politikerne lejlighed til at kikke nærmere på forskellige afdelinger på Aabenraa Sygehus. Sygehuset er taget i brug i 1992 og er dermed et af landets nyeste.

Blandt andet fik de præsenteret den nye centerskadestue, som er den eneste døgnåbne skadestue i Sønderjyllands Amt.

Skadestuen behandlede sidste år 23.084 skader. 61 procent af dem, som havde henvendt sig på skadestuen, var kommet for inden for et kvarter, 79 procent inden for en time og kun 1,1 procent havde måttet vente mere end tre timer.

Ledende overlæge Marianne Breddam fortalte, at skadestuen nu har indført et system, så patienterne, når de henvender sig, får besked om cirka hvor lang tid det ville tage, før de kan regne med at komme til.

Udover centerskadestuen i Aabenraa er der skadeklinikker i Sønderborg, Tønder og Haderslev. De har åben 8-22 og er bemandet med erfarne sygeplejersker. Det har vist sig at omkring 90 procent af de patienter, der henvender sig på skadeklinikkerne, kan behandles færdig der, og at 90 procent kommer for inden for et kvarter.

Nyt viden- og kulturcenter

Fra Aabenraa gik turen til Sønderborg, hvor Sønderborgs kommunikationschef Kristian Pallesen viste rundt i et endnu ikke færdigbygget Alsion, der bliver Sønderjyllands nye viden- og kulturcenter.

Der er tale om et byggeri på 28.000 kvm i fem etager midt i Sønderborg - helt ud til Alssund og lige ved siden af Chr. X´s Bro.

Ud over Syddansk Universitet kommer Alsion til at rumme en koncertsal med plads til 1001 tilhørere, en forskerpark og et renrums-laboratorium. Sønderjyllands Symfoniorkester får oøverum der, og DSB får en salgskoisk, hvor der kan købes billetter til de tog, som kører lige over for.

Alsion bliver på den måde det første byggeri i Danmark, hvor man i et nyt mix samler uddannelse, forskning og kultur under ét tag.

Den samlede pris for Alsion bliver 544 mio. kr. og centret bliver indviet 12. oktober i år under overværelse af Dronning Margrethe og Pris Henrik.

Yderligere oplysninger:

  • Regionsrådsformand Carl Holst, telefon 40 32 52 10.
  • Udviklingsdirektør i Region Syddanmark, Kjeld Zacho Jørgensen, telefon 51 51 91 11.
Links/bilag

Siden er sidst opdateret 23-08-2007
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring