Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Forskning kan udvikle gartneri-erhvervet i Faaborg-Midtfyn

26. oktober 2006 

Der kan være en stor fremtid i dyrkning af planter til plantemedicin for gartnerne på Fyn.
Med den rette forskning og udvikling af planter herhjemme vil der være mulighed for at komme ind på et område, hvor der på verdensplan i dag er en millard-omsætning.

Det fik Carl Holst, formand for Region Syddanmark, at vide, da han onsdag den 25. oktober 2006 besøgte Bo Andersen (V), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Bo Andersen havde inviteret Carl Holst på rundvisning i Forskningscenter Årslev. Centret hører under Danmarks Jordbrugsforskning, og her forsøger man at udvikle havebrugserhvervene med fokus på blomsterdyrkning, væksthusteknik, planteskoleplanter, forædling, grøntsager, frugt og bær.
Blandt andet forsker centret i medicinplanter, økologisk produktion af grøntsager, mere holdbare blomster og resistens mod sygdomme.

I forbindelse med forskningscenteret ligger også UdviklingsCenter Aarslev, der arbejder med planter til sundhed og gartnerteknologi.
Centret har som mål at være med til at udvikle plantebaserede produkter med et højt videnindhold.

Det er et område, som borgmester Bo Andersen ser muligheder i.

- Her er tale om nytænkning, der kan komme både kommunen, regionen og hele landet til gode. Det er et område, der rummer videnstunge arbejdspladser, siger Bo Andersen.

Regionsrådsformand Carl Holst er enig:
- Vi ser her et godt eksempel på, hvordan et traditionelt erhverv kan udvikle sig. Og samtidig er der spændende perspektiver i det for hele regionen. Der er ingen tvivl om, at der skal være fokus på at udvikle høj kvalitet i danske fødevarer.

- Det handler ikke om at producere de ”nemme” produkter, men om at producere fødevarer af høj kvalitet med et vidensindhold. Der kan for eksempel være tale om det, man i EU kalder novel-foods - eller fødevarer med særlige funktioner - som kan gavne særlige forbrugere. Og på sundhedsområdet vil der jo blive mulighed for at sætte mere fokus på brugen af plantemedicin, siger Carl Holst.

I forbindelse med onsdagens besøg på Fyn fik Carl Holst blandt andet også lejlighed til at høre nærmere om Faaborg-Midtfyn Kommunes arbejde med det mobile og murstensløse sundhedscenter.

I kommunen har man fokus på tilrettelæggelse af genoptræning og den borgerrettede forebyggelse, på at skabe et samarbejde med frivillige sociale initiativer og på at skabe en vidensbank.

Blandt mange tiltag skal blandt andet en bus køre rundt til daginstitutioner og virksomheder og sætte fokus på kost og sundhedspolitik, og der skal udarbejdes en hjemmeside, som kan give overblik over sundhedsmæssige tilbud og fungere som brevkasse for spørgsmål indenfor sundhed.

- Jeg synes, at Faaborg-Midtfyn Kommune med det mobile og murstensløse sundhedscenter har forstået at indrette et center efter behov. Kommunen er geografisk set stor, og derfor er det en smart ide at give borgerne nogle tilbud, som ikke kræver en lang transporttid, siger Carl Holst.

Carl Holst er i gang med at besøge samtlige 22 borgmestre i kommunerne i Region Syddanmark. Formålet med besøgene er at lære de nye kommuner at kende og få et indblik i de udviklingsmæssige udfordringer og visioner, der er for hver af de nye kommuner.

På Region Syddanmarks hjemmeside er det muligt at følge med i regionsrådsformandens tur rundt i kommunerne i regionen: http://www.regionsyddanmark.dk/wm198035

Yderligere oplysninger kan fås hos:
Carl Holst, regionsrådsformand, telefon 40 32 52 10.


Siden er sidst opdateret 23-08-2007
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring