Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Nemmere at arbejde på tværs af grænsen

27. juni 2007 

Større kulturforståelse mellem danskere og tyskere, et mere grænseløst arbejdsmarked og tættere samarbejde mellem sygehuse og universiteter. Det er nogle af de konkrete fordele som en ny partnerskabsaftale mellem Region Syddanmark og Slesvig-Holsten giver.

Aftalen gør det nemmere for både syddanskere og nordtyskere at udnytte mulighederne på begge arbejdsmarkeder. Det mener regionsrådsformand Carl Holst (V) oven på underskrivelsen af partnerskabsaftalen, som blev indgået onsdag den 27. juni i Hedeby ved Slesvig i fællesskab med Slesvig-Holstens ministerpræsident Peter Harry Carstensen.

- Før var vi meget fokuseret på den nære grænseregion Sønderjylland-Slesvig. Det vil vi også være i fremtiden. Men nu vil vi også inddrage langt flere aktører fra hele Syddanmark i dette arbejde. Og Holsten bliver også en aktiv part i samarbejdet, sagde Carl Holst (V).

Den oprindelige samarbejdsaftale mellem Slesvig-Holsten og det tidligere Sønderjyllands Amt stammer tilbage fra 2001. Forbedringerne ved den nye partnerskabsaftale er, at den bringer det dansk-tyske samarbejde et skridt videre.

Den ny geografi og struktur på dansk side gør det helt oplagt, at der nu kommer en ny akse for samarbejde – nemlig mellem Kiel og Vejle.

- Jeg er sikker på, at der vil komme en positiv afsmitning fra samarbejdet i den nære grænseregion til hele Syddanmark og Holsten. Se blot, hvad der sker på arbejdsmarkedet i disse år. Allerede i dag er der flere tyske grænsependlere, som arbejder i Danmark længere væk fra grænsen end i Sønderjylland, sagde Carl Holst.

Samarbejdet er i dag i høj grad drevet af den regionale politik og med hjælp fra EU’s støttemidler. Men visionen i samarbejdet er, at det er borgerne, der bliver de vigtigste aktører i samarbejdet. Derfor satser den ny partnerskabsaftale på at være så konkret som mulig overfor borgerne. Det gør den ved, at man hvert år laver en ottepunktet årsplan for de nye aktiviteter i det kommende år.

Sundhedsområdet er blandt de mest markante områder, der er med i årsplanen for 2007. Region Syddanmark har således indgået en aftale med Universitetshospitalet i Kiel/Lübeck om strålebehandling, når ventetiderne i Danmark ikke ellers kan overholdes.

På universitetsområdet er der netop indgået en rammeaftale mellem Syddansk Universitet og Kiels Universitet. Universitetsbibliotekerne er gået i gang. Administrativt er der fra tysk side interesse for Syddansk Universitets karrierecenter, praktikdatabase, studievejledning og internationale markedsføring.

Indenfor vedvarende energi er der fra dansk side ved at finde en passende reaktion på det stort anlagte tyske fyrtårnsprojekt. Desuden er der reserveret en økonomisk ramme til et demonstrationsprojekt i Sønderjylland for mikro-kraftvarme baseret på bioenergi. Der er også fra dansk side givet penge til logistik-projektet Padborg-Flensborg.

Endelig vil turistorganisationerne gerne øge hastigheden for udvikling af fælles produkter indenfor især det maritime, cykelturisme, kulturevents og natur.

Carl Holst takkede til sidst alle de mange aktører, som bidrager til udviklingen af det dansk-tyske samarbejde.

- I gør et flot arbejde. Men I må gerne få mange flere kolleger på banen. Så vi i fællesskab kan fortælle befolkningen om mulighederne.

Yderligere oplysninger:

Carl Holst (V), regionsrådsformand, mobil 40 32 52 10.
Kjeld Zacho Jørgensen, direktør for regional udvikling, mobil 51 51 91 11.

Siden er sidst opdateret 23-08-2007
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring