Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden
Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilMartspilFørste spadestik i Kærgård Plantage

Første spadestik i Kærgård Plantage

Onsdag bliver det første forurenede sand og slam fjernet fra Kærgård Plantage. Fra torsdag morgen til fredag eftermiddag vil 60 lastbiler køre forurenet jord til havnen i Esbjerg.

rummaendkaergaard
Medarbejderne bliver iført iltmaske og sikkerhedsdragt.

Det er sandlaget fra hele grube 2 i Kærgård plantage, der bliver fjernet på bare halvandet døgn. Omkring 1.500 tons forurenet jord bliver kørt til havnen i Esbjerg. Herfra vil jorden fredag eftermiddag blive sejlet videre til rensning i Moerdijk i det sydvestlige Holland.

”I dag er en slags festdag for miljøet”, siger regionrådsformand Carl Holst (V).

”I mere end 30 år er det blevet snakket frem og tilbage om forureningen i Kærgård Plantage. Og præcis i dag går vi i gang med at grave skidtet op. Derfor er det en god dag”.

For at nå ned til sandlaget vil et lag af mere forurenet slam blive lagt i et mellemdepot i plantagen, inden det senere skal køres væk.

Ekstrem sikkerhed

Trods de enorme mængder af forurenet jord, der bliver flyttet, er det begrænset, hvad esbjergenserne kommer til at opleve.

Havneområdet, hvor det specialindrettede skib ligger, er som altid spærret af for offentligheden. Og Region Syddanmark har stillet de højst tænkelige krav til sikkerheden under oprensningen.

kaergaardlastbiler
Gravearbejdet i grube 2 er færdigt allerede fredag
eftermiddag. Foto: JydskeVestkysten

Det betyder udover afspærringerne, at ingen lastbiler forlader Kærgård Plantage uden at blive spulet først. Og når lastbilerne så ankommer til Esbjerg Havn, skal de køre ud på en rampe, hvor de kan laste jorden direkte ned i skibets lastrum, så ingen kommer i berøring med den.

Geolog Jørgen Fjeldsø Christensen vil dog ikke udelukke, at det kan komme til at lugte lidt på havnen i Esbjerg.

"Vi ved ikke præcis, hvor meget det kommer til at lugte, men jeg kan sige med sikkerhed, at det er aldeles ufarligt. Så der er ingen grund til at være bekymret, hvis det lugter lidt anderledes end det plejer", forklarer Jørgen Fjeldsø Christensen.

Den jord, der bliver sejlet til Holland, hører til den mindst forurenede del af jorden i Kærgård Plantage.

Øverste lag jord skulle sikres

Arbejdet i Kærgård Plantage har stået på i ca. en måned. Hidtil har arbejdet handlet om at etablere en sikker arbejdsplads for medarbejderne. Og så er de frø, der skal gøre det muligt at genskabe det unikke planteliv i det smukke klitområde, blevet sikret.

Den hurtige oprensning betyder, at grube 2 vil blive lukket af igen, så plantefrøene kan strøs ud allerede inden påske.

Frem til 15. maj 2008 skal i alt 5.000 tons forurenet slam og sand fjernes fra grube 1 og grube 2 i Kærgård Plantage. Når denne første etape er færdig vil 50-60 procent af de klorerede opløsningsmidler være væk fra plantagen. Erfaringerne herfra skal bruges til beslutningsgrundlag i forbindelse med oprensningen af de øvrige fire gruber i plantagen.


Siden er sidst opdateret 12-03-2008
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring