
HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt kønsvorter. HPV kan også give kræft i mundsvælget og penis, men det vides endnu ikke, om HPV-vaccinen beskytter mod disse kræftformer.
Hvert år er der omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Livmoderhalskræft er den største af disse kræftsygdomme med ca. 375 kræfttilfælde om året. Mange af disse kræfttilfælde kan forebygges med HPV-vaccinen.
Hvert år behandles 12.000 mennesker for kønsvorter i Danmark. Næsten 9 ud 10 tilfælde af kønsvorter kan forhindres med HPV-vaccination.
Både piger og drenge tilbydes gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet.
Tilbuddet gælder for:
Vaccinationen kan gives ved egen læge eller ved et vaccinationscenter.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn vaccineres som 12-årige, fordi vaccinen er mest effektiv, hvis den gives før seksuel debut. Det kan dog have en effekt at blive vaccineret, selv om man allerede er seksuelt aktiv. Det skyldes, at man ikke nødvendigvis er blevet smittet med en eller flere af de HPV-typer, vaccinen beskytter imod.
HPV (Human papillomavirus) er en gruppe af vira. HPV er ofte seksuelt overført. Omkring 80 procent af seksuelt aktive kvinder og mænd vil på et tidspunkt i deres liv have en HPV-infektion. Langt de fleste infektioner er forbigående og giver ikke sygdom, men i få tilfælde bliver infektionen kronisk og kan forårsage celleforandringer, som senere kan udvikle sig til kræft. Kondom nedsætter risikoen for HPV-smitte, men beskytter ikke tilstrækkeligt mod HPV, da vira også kan sidde på huden omkring kønsorganerne.
Den ni-valente vaccine, som benyttes i børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod de syv højrisiko HPV-typer, som skønnes at være skyld i cirka 90 procent af alle HPV-relaterede kræfttilfælde. Derudover beskytter vaccinen mod kønsvorter forårsaget af HPV-typerne 6 og 11.
Selvom du er vaccineret, er det vigtigt fortsat at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, fordi vaccinen kun beskytter mod cirka 90 procnet af tilfældene af forstadier og livmoderhalskræft.
Læs om screeningen for livmoderhalskræft
HPV kan give den samme type bivirkninger som de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet.
De fleste bivirkninger er milde og går hurtigt over, fx rødme og ømhed dér, hvor man er blevet stukket. Nogle oplever også korte influenzalignende symptomer. Alvorlige bivirkninger er sjældne og kan være allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer umiddelbart efter vaccinationen.
Store internationale undersøgelser har vist, at vaccinen er sikker. Der er ikke fundet sammenhæng mellem vaccinen og en række alvorlige sygdomme og symptomer.
Siden er sidst opdateret 11-06-2020.
Kontakt Sundhed
Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring