Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Familien Vingaard Laugesen

For den 18-årige Lisa-Maria har det været en stor omvæltning at komme til Kirkevej i maj måned, hvor hun pludselig skulle til at tage mere vare på sig selv og være som en voksen. Men med struktur og tryghed i hverdagen er hun nu ved at falde til. Hun nyder sin egen lejlighed og at kunne sove længe, fordi hun ikke skal med bussen for at komme på værkstedet. Hun kan nemlig gå direkte over på værkstedet, som ligger lige i nærheden. På værkstedet laver hun blandt andet smykker og armbånd. Her ses Lisa-Maria i sin lejlighed sammen med lillesøster Isabella og mor og far, Lene og Michael Vingaard Laugesen.
Plads til et liv som voksen

18-11-2011 | Af Hanne Kopp

Region Syddanmark har netop holdt indvielse af et nyt botilbud i Kværndrup på Fyn, hvor man med 20 nye boliger har skabt bedre vilkår for helt unge mennesker med autisme. Som regel vil det være første gang, at de unge skal prøve at bo alene i en lejlighed, med de udfordringer det indebærer.

På det nye autismecenter på Kirkevej 14 har man imidlertid de rammer og den ekspertise, der skal til for at lette overgangen fra barn til voksen.

Svært at slippe sit barn

På autismecenteret kender medarbejderne de udfordringer og vanskeligheder, der kan være ved at slippe sit voksne barn og overlade det i hænderne på andre. De har samtidig den faglige ekspertise og erfaring i forhold til den behandling og omsorg, som en helt ung med autisme kræver.

Som formanden for pårørenderådet Ingeborg Pyndt formulerede det på indvielsesdagen:

Åbenhed og tillid

- Da først roen indfandt sig hos min egen datter, oplevede vi et kæmpe løft. Og så er det, at vi kan lade børnene blive voksne og træde et skridt tilbage. Og med åbenhed og tillid kan vi som forældre og botilbud i fællesskab, med hver vores ekspertise, skabe et frugtbart samarbejde, sagde Ingeborg Pyndt.

Fjerner begrænsninger

Tidligere stod flere unge på venteliste for at få en plads på et autisme-botilbud. Derfor kunne regionsrådsformand Carl Holst (V) da også glæde sig over indvielsen af de nye boliger:

- Et liv med autisme er umiddelbart et liv med begrænsninger. Der er ting, man ikke kan selv. Vi ønsker at fjerne det, der virker begrænsende. Det gør vi ved at skabe gode rammer, struktur i hverdagen, støtte til den enkelte og muligheder for aktiviteter og værksted, sagde regionsrådsformanden.

 
Fakta

Det nye byggeri på Kirkevej 14 er en del af AutismeCenter Holmehøj, der ligger ved Ringe. Her bor i forvejen 16 beboere med autisme.

Der er lavet 20 nye boliger i alt. Byggeriet består af 14 to-rumsboliger med tilhørende fælles- og personalefaciliteter. Desuden er en eksisterende bygning udbygget med seks to-rumsboliger med fælles- og personalefaciliteter samt fælles storkøkken, vaskeri og træningsrum. En anden bygning er lavet om til aktivitets- og beskæftigelseslokaler for de 20 beboere samt administration for afdelingen.

12 af pladserne har været reserveret til unge mennesker med autisme, der midlertidigt har boet i Ebberup og Ringe (Humlehaven og Hus D i Ringe). De resterende otte pladser er nye.

Udover de 20 nye boliger i Kværndrup huser adressen også et dagtilbud med flere aktiviteter til lokale unge med autisme. De kan for eksempel få arbejde i et træværksted, et væveværksted eller i et billed- og smykkeværksted.

Nybyggeriet betyder, at både bolig- og dagsaktivitetstilbuddene bliver samlet på samme adresse. Mennesker med autisme har ofte brug for, at det personale, der omgiver dem, arbejder tæt sammen. Derfor er det en stor fordel, når ansatte fra både botilbuddet og aktivitetstilbuddet holder til samme sted.

Byggeriet har kostet 32 mio. kr. Det har været undervejs i godt et års tid. Kirkevej 14 har været i brug siden maj i år.


Siden er sidst opdateret 18-11-2011.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap