Baggrund
Regionsrådet vedtog i december 2007 gennemførelsesplanen, hvor et af elementerne var at Sygehus Lillebælt (SLB) skulle overtage Middelfart Sygehus fra Odense Universitetshospital (OUH) med henblik på at omdanne sygehuset til et regionalt rygcenter.
Det blev i den forbindelse besluttet at flytte organkirurgien til SLB og OUH, at akut ortopædkirurgi skulle ophøre, at der skulle ske en omdannelse af skadestuen til en skadeklinik, og at OUH fortsatte den elektive ortopædkirurgi på Middelfart Sygehus indtil videre.
SLB overtog derfor ledelsesmæssigt sygehuset pr 1. januar 2009, herunder ledelsen af de ikke-kliniske servicefunktioner, Terapiafdelingen, Røntgen- afdelingen og Anæstesiafdelingen. Efterfølgende vedtog regionsrådet på et møde i december 2009 retningslinjerne for delingen af budgetterne for Middelfart Sygehus mellem SLB og OUH. Herefter har OUH betalt for sit forbrug på sygehuset via regninger.
1. september 2009 åbnede Rygcenter Syddanmark og samlede den regionale rygkirugi og ikke-kirurgiske rygbehandling i regionen (ikke den højtspecialiserede rygkirurgi, der fortsat varetages på OUH). Det var ved oprettelsen af Rygcenter Syddanmark en præmis, at den stationære ortopædkirurgi kunne fortsætte til der kunne findes egnede lokale på OUH’s egne matrikler. Dette skyldes blandt andet at OUH i 2009 ikke havde den fysiske plads til at hjemtage aktiviteten med mindre, der blev bygget nyt, hvilket blev skønnet værende for omkostningstungt. Det blev også vurderet mere hensigtsmæssigt, at OUH benyttede sig af servicefunktionerne på Middelfart Sygehus indtil Rygcenter Syddanmark var fuldt oppe i gear og selv kunne udnytte faciliteterne.
Nuværende og fremadrettet kapacitet
Middelfart Sygehus huser i dag Rygcenter Syddanmark samt Ortopædkirurgisk Afdeling O og har i alt syv operationsstuer. Rygcenteret bruger godt tre af stuerne, svarende til 12 ugentlige OP-lejer med generel anæstesi - Ortopædkirurgisk afdeling O bruger den anden halvdel af operationsstuerne svarende til 17 ugentlige lejer med generel anæstesi samt tre ugentlige lejer uden generel anæstesi.
Med byggeriet af FAM i Odense og ledig kapacitet i Nyborg har OUH skabt mulighed for at hjemtrække den sidste aktivitet til OUH. OUH ønsker derfor pr 1. juli 2012 at hjemtage den resterende aktivitet, da der her vil være ledig kapacitet i ortopædkirurgisk afdeling som følge af sommernedlukning, mens man ombygger det gamle skadestueområde.
OUH’s ortopædkirurgiske afdeling i Middelfart har igennem længere tid haft svært ved at udnytte lejefladerne optimalt på grund af den fysiske adskillelse mellem afdelingerne. Når aktiviteterne samles i Odense, forventes en mindre gevinst i form af bedre udnyttelse af de lejer, der flytter til Odense matriklen. Denne gevinst skal benyttes til at håndtere forventet øget operationsbehov på det ortopædkirurgiske område, som følge af hjemtrækninger fra Skejby og Rigshospitalet mv.
Når OUH rykker sin afdeling ud, ønsker SLB at styrke rygkirurgien med yderligere 3 OP-lejer pr uge samt at styrke den rygmedicinske behandling med flere ambulatorier. Ved at styrke rygkirurgien forventer SLB, at den nødvendige forundersøgelseskapacitet og den fornødne operationskapacitet er til stede for, at man kan realisere ambitionen om 1.200 operationer årligt på Middelfart Sygehus. Ved at udvide det rygmedicinske område med flere ambulatorier, kan rygcenteret imødekomme målsætningen om samlet 12.000 nye patienter om året og på sigt nå op på 50.000 ambulante besøg årligt. I dag har rygcenteret ca.. 35.000 årlige ambulante besøg samt ca. 1.000 årlige operationer.
Herudover har SLB indledende overvejelser om at placere et ekstra ortopædkirurgisk leje så man samlet set når op på 5 ortopædkirurgiske OP-lejer på sygehuset. Det forventes at udnytte den resterende ledige operationskapacitet som bufferkapacitet i forbindelse med ombygningen af Kolding Sygehus. SLB overvejer også at flytte Smerteklinikken fra Vejle Sygehus til Middelfart – dels for at udnytte de resterende ledige kvadratmetre, dels for at styrke de faglige miljøer og endelig vil man gerne etablere moderne møde- og konferencefaciliteter centralt beliggende i regionen.
Anlægsmæssige konsekvenser
SLB fik, inden man kendte til planerne om OUH’s hjemtrækning af aktiviteten, en anlægsbevilling til at udvide ambulatoriekapaciteten, der endnu ikke et udnyttet. Set i lyset af OUH’s hjemtrækning vurderes det dog, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for at udvide kapaciteten.
Ovenstående indflytning af rygkirurgi og rygmedicin forventes at medføre en renovering af de lokaler, OUH fraflytter, i størrelsesorden 3,9 mio. kr. Hertil kommer et beløb på øvrige udgifter, der fastsættes efter tidligere udmeldt norm til 0,3 mio. kr. OUH fraflytter ca. 1.500 m² og SLB estimerer at de skal anvende ca. 1.300 m² til udbygningen af rygcenteret. Der fremlægges på et senere tidspunkt til politisk beslutning en konkret anlægssag herom.
Indflytning af aktiviteten til OUH medfører behov for, at man ombygger det gamle skadestueområde og blandt andet etablerer to nye operationsstuer for til at hjemtage aktiviteten fra Middelfart. Regionsrådet godkendte denne anlægssag på et møde i juni 2011. Herudover er det nødvendigt at etablere undersøgelsesrum i skadestueområdet for at kunne rumme al aktiviteten. Denne anlægssag behandles på denne dagsorden.
Økonomiske konsekvenser
I forbindelse med overdragelsen fra OUH til SLB i 2009 blev alle budgetter delt og flyttet i overensstemmelse med aktiviteten til de respektive sygehuse. SLB har hidtil fremsendt regninger for anæstesi og operationsbetjening samt røntgen med mere. Det forventes at de økonomiske konsekvenser kan håndteres ved, at der ikke længere fremsendes regninger mellem OUH og SLB for disse ydelser.
Personalemæssige konsekvenser
Der er lagt op til at personalehåndteringen gennemføres i tråd med de værdier og garantier regionen har i forbindelse med organisationsændringer, herunder ansættelsesgaranti og løngaranti. OUH’s hjemtrækning af ortopædkirurgien medfører således at en række medarbejdere tilbydes arbejde på OUH.
Af hensyn til sommerferieplanlægning og nedlukning af aktiviteten i sommerperioden, vurderes det hensigtsmæssigt at fraflytningstidspunktet sker pr. 1. juli 2012. Personalet varsles umiddelbart efter regionsrådets endelige stillingtagen. Såfremt det bliver nødvendigt på grund af varslingsfrister med mere, er det aftalt mellem OUH og SLB, at OUH afholder eventuelle økonomisk kompensationer til personalet baseret på en aftale indgået mellem sygehusene.
Det vurderes at der samlet set er 68 stillinger, der berøres af ændringerne. Af disse kan SLB tilbyde fortsat ansættelse til ca. 40 stillinger. De ca. 40 stillinger placeres i henholdsvis Anæstesiologisk afdeling, Vejle og Middelfart Sygehus samt i Den rygkirurgiske sektion, Middelfart Sygehus – størstedelen tilbydes arbejde i Middelfart. De resterende 28 personer tilbydes ansættelse på OUH.
Bestykning og fordeling af eksisterende udstyr
Det overordnede princip er at flytningen af aktiviteten ikke betragtes som en udvidelse af kapaciteten. Derfor skal alt udstyr, som ikke er nagelfast, følge aktiviteten. Det er aftalt, at SLB iværksætter en behovsanalyse med hensyn til det fremadrettede behov for udstyr og bestykning, og at OUH modtager denne til gennemsyn. Hvis OUH ikke har relevant behov for dele af bestykningen og udstyret, efterlades det på Middelfart Sygehus til SLB fortsatte brug.