Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Sanni løb ud af en depression

Sanni Vittrup har fået travlt efter hun er blevet raskmeldt, men hun holder fast i at dyrke motion, fordi hun ved, hvor god en effekt det har for hende.
Sanni løb ud af en depression

23-02-2012 | Af Katrine Friisberg

Efter at være gået ned med en depression, er Sanni Vittrup blevet rask og er gået i gang med en ny uddannelse.

Den 43-årige Sanni Vittrup læser til pædagog, arbejder som frivillig i en ungdomsskole, og danser zumba-fitness. Et aktivt liv, som hun end ikke havde kræfter til at drømme om for tre år siden. Som gennemsnitligt 150.000 andre danskere, var hun nede med en depression – langt nede. Og lige som mange af dem, er Sanni Vittrup blevet rask igen. På psykiaterens opfordring tog hun antidepressiv medicin, indtil hun var stabil i et år, men diagnosen depression er nu fortid. Det har krævet en rejse gennem, hvad der føles som et fire år langt mareridt, hvor hun med åbenhed og stædighed har gjort sit for at få bugt med sygdommen. 

I begyndelsen mestrede Sanni Vittrup ellers ikke megen gå-på-mod. Efter at have fået konstateret depression hos sin egen læge, fik hun antidepressiv medicin og sad mest bag en låst dør derhjemme, hvor hun bor alene. Hun er ikke gift eller har børn.

Ergoterapeut Karen Switzer fra Ambulant Terapi Afsnit på Psykiatrisk Afdeling i Vejle, stod for en løbegruppe, som Sanni Vittrup blev henvist til. Og selv om hun egentlig havde det bedst med at blive derhjemme, tog hun løbeskoene på og satte det ene ben efter det andet.

- Jeg bestemte mig for, at jeg ville være åben for alt jeg blev tilbudt, for jeg ville ud af depressionen igen, fortæller Sanni Vittrup.

Og snart viste det sig at have en positiv effekt, som bredte sig til andre dele af hendes liv.

- Når vi kom hjem fra løb var jeg mere positiv, havde energi og var mere glad, fortæller Sanni Vittrup.

Sideløbende gik hun i et kognitivt terapiforløb hos Karen Switzer. Terapien var med til at ændre Sanni Vittrups tanker og følelser. Dermed blev hun klar til at blive mere åben om sin sygdom, hvor hun før havde forsøgt at holde det til de nærmeste.

- Lige i starten syntes jeg, det var pinligt. Men jeg følte, at jeg levede på en løgn, og det havde jeg det svært med. Så begyndte jeg at åbne mere op. Og det var positivt. Jeg oplevede, at nogle selv havde været i det, og det blev jeg overrasket over. Andre, som ikke kendte til det, prøvede at forstå, det jeg sagde, og spurgte ind til det. Det var meget positivt, fortæller hun, som også kun har oplevet forståelse fra sin familie, som hele tiden forsikrede hende om, at det nok skulle blive godt igen.

Netop den sætning kunne hun godt have været foruden.

- Jeg kunne slet ikke se, hvordan det skulle blive gode igen. Det var træls, fordi jeg ikke selv kunne se det. Jeg syntes, at mit liv stank, og at jeg var en fiasko, siger hun og forklarer videre, at det havde været nok for hende, at familien bare havde været der uden opmuntrende ord.

Med sin stædige insisteren på at springe ud i alt, hvad hun blev tilbudt, deltog Sanni Vittrup i alt fra foredrag til undervisning på VUC og har sågar selv holdt foredrag. Efterhånden blev hun klar til at prøve jobmarkedet af. Med hjælp fra en ihærdig jobkonsulent ved Vejle Kommune kom Sanni Vittrup i praktik i Vejle Kommunale Ungdomsskole, og snart stod det klart for hende, at hun ville være pædagog. En helt anden fremtid end hendes tidligere arbejde som kontorassistent gav hende. Hun gik i gang med uddannelsen efter sommerferien, og i oktober blev hun raskmeldt. Hun er kommet videre og kan nu se tilbage på depressionen og mærke, at den har præget hende som menneske.

- Depressionen har været et mareridt, som har stået på i fire år, men når jeg tænker tilbage, tænker jeg på det som noget positivt. Jeg føler, at jeg har fundet min identitet, siger hun.

Artiklen har været bragt i Sund i Syd nr. 1 2012 som en del af tema om ny sundhedsvision. 
Fakta

Region Syddanmark deltager i den landsdækkende kampagne En af os, som går ud på at afstigmatisere psykiske lidelser. Langt de fleste danskere ved alt for lidt om psykiske sygdomme. Mange ved for eksempel ikke, at man kan komme sig helt efter en psykisk sygdom. Mange mener, at det er mere acceptabelt at have en fysisk sygdom end en psykisk. Og mange tror, at psykisk syge er mere farlige end andre mennesker. Sigtet med kampagnen En af os, er at nedbryde danskernes fordomme. Det skal ske med arrangementer og udbredelse af viden.

Kilde: Ulla Lindgren, centerleder for Psykiatrisk Informationscenter.


Siden er sidst opdateret 12-03-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap