Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Seminar_sammemhængskraft2

Repræsentanter fra ungdomsuddannelser i hele Syddanmark mødtes i Fredericia for at præsentere de 32 nye værktøjer for hinanden. Foto: Thomas Kvist Christiansen.
Sociale fællesskaber skal fastholde elever

11-09-2012 | Af Marie Hauberg

Ungdomsuddannelser fra hele Syddanmark har siden 2010 udviklet gode idéer til, hvordan man styrker det sociale bånd mellem eleverne. Det skal mindske frafaldet.

Nogle unge lærer bedre, hvis de faglige spørgsmål præsenteres som en del af et gulvspil med farver og former. Andre bliver motiverede af at dyrke ti minutters motion midt i en lang stillesiddende dag. Og mange klasser kommer til at fungere bedre, når lærerne aktivt hjælper hinanden med at blive bedre til at styre dialogen i timerne.

Det er konklusionen på snart tre års arbejde med projektet ”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet”, som 11 ungdomsuddannelser i hele Region Syddanmark har taget del i. Projektet er støttet af Region Syddanmarks uddannelsespulje, og målet har været at finde de bedste idéer til, hvordan man styrker relationerne og det sociale liv i en klasse. Forskning viser nemlig, at god social kontakt får flere unge til at blive og gennemføre deres uddannelse.

Vørktøjer til fastholdelse

De i alt 32 konkrete værktøjer blev præsenteret på et seminar 4. september 2012 på IBC Fredericia.

- Skal vi nå vores mål om, at 95 pct. af en årgang får en ungdomsuddannelse, skal vi arbejde mindst lige så meget med de sociale som de faglige kompetencer. Der er kommet mange nyskabende forslag ud af processen, og jeg vil opfordre alle skoler til at bruge de metoder, der passer hos dem, siger Karsten Uno Petersen (S), næstformand i Region Syddanmarks Udvalg for Regional Udvikling.

På seminaret i Fredericia fremlagde de involverede skoler de værktøjer, som de hver især har udviklet, og de er nu samlet i en fælles virtuel ’værktøjskasse’, som skolerne fremover kan plukke idéer fra.

Ambassadører ud på skoler

Samtidig er der oprettet et korps af ambassadører, som den kommende tid vil drage rundt på regionens skoler og fortælle, hvordan netop deres projekt kan styrke den sociale sammenhængskraft i klasserne. Mange af de involverede har allerede oplevet, hvordan det bevidste arbejde med de sociale kompetencer har udviklet eleverne og gjort dem gladere for deres uddannelse.

- Nu skal idéerne ud og leve på skolerne, så de kan gøre en forskel. Det gode ved værktøjerne er, at de kan bruges i mange sammenhænge uanset skoletype og fag. Og tænk, hvis det kan fastholde bare én elev mere – så har det været det hele værd, siger Karen Marie Madsen, EUD-forstander på IBC Fredericia og formand for projektets styregruppe.

Kig i værktøjskassen

”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet” løber frem til slutningen af 2012, men ambassadørerne kan bookes et godt stykke tid derefter.

Du kan læse mere om projektet og finde en kort beskrivelse af de 32 værktøjer på hjemmesiden for Syddansk Uddannelsesaftale.


Siden er sidst opdateret 11-09-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap