Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Afbrydelser giver ringe arbejdsmiljø

Ved hjælp af hånddukker viste arbejdsgruppen, hvordan afbrydelser kan skade arbejdsmiljøet.
Forstyrrelser rammer arbejdsmiljøet

27-09-2012 | Af Kim Jensen

Børneafdelingen på Kolding Sygehus blev torsdag 27. september præmieret med Region Syddanmarks Arbejdsmiljøpris 2012.

Afdelingen vandt prisen på grund af en indsats for færre forstyrrelser i løbet af arbejdsdagen. Det har givet bedre arbejdsmiljø, højere patientsikkerhed og bedre behandlingskvalitet.

Prisen blev uddelt på Region Syddanmarks Arbejdsmiljøkonference i Fredericia. Her kunne de 900 deltagere høre, hvordan en arbejdsgruppe på Børneafdelingen, Sygehus Lillebælt (AMIR-gruppen), siden foråret 2012 har arbejdet med humor, børnehøjde og ”kant” på, for at nedbringe forstyrrelser og afbrydelser.

Kræver opmærksomhed

Afbrydelserne havde nået så voldsomt et omfang, at sygeplejerskerne havde svært ved at finde tid til at passe det arbejde, der kræver deres fulde udelt opmærksomhed. Det gælder for eksempel medicindosering og samtaler med indlagte børn og deres pårørende. De konstante forstyrrelser fra kolleger med andre vigtige problemer resulterede i et uroligt arbejdsmiljø med risiko for utilsigtede hændelser, bl.a. fejlmedicinering.

MIR-gruppen har skabt opmærksomhed om problemet ved at opføre dukketeater med genkendelige situationer fra hverdagen og lade sygeplejersker give børn medicin iført særlige diademer, der signalerer ”vil ikke forstyrres.”
 

Kommer indefra 

Region Syddanmarks Hovedvalg udpegede årets vinder, og formanden for hovedudvalget, regionsdirektør Mikkel Hemmingsen er begejstret for børneafdelingens tiltag.

- Det her viser mig, at vi et langt stykke af vejen selv har løsningen på mange af vores problemer i dagligdagen. Det ville være svært for udefrakommende at løse problemerne på afdelingen på samme måde, men her er det foregået med humor og respekt for både ansatte og patienter, siger han.

Hovedudvalgets næstformand, medarbejdernes repræsentant, Lone Rasmussen er glad for, at netop opgøret med forstyrrelser vandt årets pris.

- Det er et arbejdsmiljøproblem, som findes i højere eller mindre grad på alle arbejdspladser i Region Syddanmark. Problemet opstår, fordi vi alle sammen er så engagerede i lige netop vores egne opgaver, og så glemmer vi måske at respektere, at vores kolleger er lige så engagerede i deres opgaver. Børneafdelingen på Kolding Sygehus er mig bekendt det eneste sted i organisationen, man har arbejdet så målrettet med det problem. Når de får prisen, håber jeg, at andre dele af organisationen følger trop, siger hun.

Mange ledere

Konferencen havde deltagelse af 900 ansatte i Region Syddanmark. Blandt dem var andelen af ledere større end nogensinde før, og det glæder både Mikkel Hemmingsen og Lone Rasmussen.

- Vi kan kun forbedre arbejdsmiljøet, hvis både ledere og ansatte arbejder sammen. Så jeg er glad for den store opbakning fra ledelsen i år, siger Lone Rasmussen.
Fakta

ET EKSEMPEL.

Her er en case fra indstillingen til prisen:

"Jeg er på vej for at hente medicin til etbarn, og min telefon ringer. Det er en kollega, der  spørger, om jeg har set blodtryksapparatet. Da telefonsamtalen er slut, står  socialrådgiveren ved siden af mig, hun vil gerne drøfte situationen omkring et barn. Barnet har det hårdt i sin familie, og samtalen bliver langvarig, og kræver min fulde  tilstedeværelse. Dog er jeg fyldt op af tanken om den medicin, som skal gives til klokkeslet. Samtalen afsluttes, og jeg skal kontakte sundhedsplejersken til  familien. Jeg vil dog, inden jeg ringer, give den medicin, jeg var på vej til. I medicinrummet spørger en kollega om hjælp til at udregne en medicindosis. Jeg læser vejledningen til den medicin, hun skal give og hjælper hende. Tilbage til min egen medicingivning som så er blevet 45 minutter forsinket. På vej hen til barnet stoppes jeg af en læge, der  siger, at hun er klar til at gå stuegang, om jeg vil med? Jeg svarer lidt trængt og måske en smule vrissen, ”Jeg har ikke tid”."


Siden er sidst opdateret 27-09-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring