Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Lone Hedemand, Robotcenterleder

Robotcenteret på Odense Universitetshospitals leder Lone Hedemand har ambitiøse planer om at blive førende indenfor robotassisteret kikkertkirurgi på verdensplan. (Foto: Knud Børge Jørgensen)
OUH vil være førende inden for robot-kirurgi

07-11-2012 | Af Ane Bjerg Rasmussen

Odense Universitetshospital åbnede 5. november officielt et nyt robotcenter, der blandt andet indeholder to operationsrobotter.

Mandag den 5. november åbnede OUH’s nye robotcenter officielt. Hospitalet har netop fået operationsrobot nr. to, og de to store damer troner nu på hver deres operationsstue i lokalerne ved den gamle skadestue, hvor der også er etableret anæstesi og egne opvågningspladser.

Administrerende sygehusdirektør Jane Kraglund bød velkommen ved åbningen, ligesom regionsrådsformand Carl Holst (V), fungerende formand for Innovationsudvalget i Region Syddanmark, Sonny Berthold (V), og leder af centeret Lone Hedemand.

– Det er en stor dag. Vi er meget stolte og glade for vores nye robotcenter og de mange nye muligheder, det åbner for, sagde Lone Hedemand i sin tale og afslørede samtidig centerets ambitiøse planer om at blive førende indenfor robotassisteret kikkertkirurgi på verdensplan:

– Vi ved, at de fleste patienter føler sig mere friske efter en operation med robotstyret kikkertkirurgi, men vi ved ikke hvorfor, og det og meget mere har vi tænkt os at blive klogere på. Vi vil dokumentere, forske og udvikle alt, hvad vi kan, så vi kan blive et Center of Excellence inden for området, fortalte hun.

Nye lokaler giver nye muligheder

Også operationspersonalet, der deltog i receptionen og den efterfølgende rundvisning i robotcenteret, var tydeligt stolte og glade for det nye center.

– Det betyder rigtig meget, at vi har fået disse fine lokaler med tilknyttet anæstesi og opvågningspladser. Her er god plads til de store robotter på operationsstuerne, og vi har fået et lokale, hvor vi kan træne ved simulatorerne i dagtimerne, hvilket vi ikke havde mulighed for før, forklarede Jan Schultz Larsen. Han er overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling og en af de læger, der foreløbigt er blevet certificeret til at operere med robotterne.

Minimal skade

Operationsrobotterne bliver styret af en læge ved hjælp af et joystick, og lægen kan foretage kompliceret kirurgi på meget små organer og på meget lidt plads gennem fem små huller i kroppen. Dermed minimerer lægerne den skade, som en åben operation kan medføre. Det kan betyde kortere indlæggelsestid, en minimal risiko for blodtab og infektioner, og at patienter dermed kommer hurtigere på benene igen. Samtidig er robotassisteret kirurgi mindre fysisk belastende for kirurgerne end åben kirurgi og almindelig kikkertkirurgi.

Robotcenteret er oprettet i lokaler, hvor den gamle skadestue lå, og i området er der desuden blevet plads til en udvidelse af Ortopædkirurgisk Afdeling. Ledende overlæge på Afdeling O, Niels Dieter Röck, benyttede derfor receptionen til at takke sit personale for den store fleksibilitet og konduite, de har udvist under ombygningen. Udvidelsen af afdelingens operationskapacitet gør, at OUH nu kan trække nogle aktiviteter hjem, som indtil nu har ligget i Middelfart.


Siden er sidst opdateret 07-11-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring