Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Spørg Løs på Vejle Sygehus

Foto: Jeppe Dalskov Nielsen
Spørg Løs- kampagne på Vejle Sygehus

05-12-2012 | Af Mira Borggreen

Tirsdag den 4. december 2012 udgav Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden mappen ’Spørg Løs’ til patienter og pårørende. På Vejle Sygehus blev dagen markeret med uddeling af mappen i forhallen og på ni afdelinger.

Klokken 9.30 den 4. december ankom fem sygepleje- og medicinstuderende sammen med repræsentant Britt Vendelboe fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed til Vejle Sygehus. De besøgte Vejle Sygehus for at gøre opmærksom på den nye udgivelse ’Spørg Løs’. Mappen indeholder en blok med fortrykte forslag til spørgsmål, som kan stilles i forbindelse med f.eks. en indlæggelse.

Og på Vejle Sygehus er de glade for det nye tiltag, der på sigt skal forbedre patienternes inddragelse i deres egen behandling.

- Dels bliver patienterne mere oplyste, og så handler det også om ’empowerment’ - at patienterne tager ansvar og del i sit eget behandlingsforløb. Jeg tror, at resultatet af patienternes behandlingsforløb bliver bedre med ’Spørg Løs’, fordi de nu er aktive medspillere. Og så bliver hele oplevelsen også bedre, fordi man er nysgerrig på, hvad man bliver inddraget i, siger Helle Adolfsen, der er Sygeplejefaglig Direktør på Sygehus Lillebælt.

Patienter skal være bedre rustet

En ny patientundersøgelse lavet på vegne af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden, viser, at 6 ud af 10 oplever, at de efter en samtale på sygehuset havde glemt at spørge om noget.

Formålet er, at patienter og pårørende skal klædes på til samtalen med lægen eller sygeplejersken. ’Spørg løs’ kan fås både som mappe og hentes på internettet, så den er nem at tage med på sygehuset – i tasken eller på mobilen. I versionen på internettet kan man selv tilføje nye spørgsmål, få inspiration fra spørgsmål, som andre har stillet, og lave sine egne lister.

I løbet af dagen på Vejle Sygehus nåede de fem frivillige rundt til en bred vifte af afdelinger inklusiv Øjen-, Neurologisk samt Organ- og plastikkirurgisk-afdeling. Alle steder blev de frivillige godt taget imod og de fik fortalt og forklaret både patienter, pårørende og personale om initiativet.

Helle Adolfsen er overbevist om, at ’Spørg løs’ mappen både vil komme patienter og personale til gode i fremtiden.

- Jeg tror personalet vil tage godt imod ’Spørg løs’. Det er jo et signal om, at folk er mere end velkomne til at spørge ind til deres behandling. Det handler om, at vi siger en hel masse, men hvis patienten tager initiativ og spørger løs, så ville det være endnu bedre, fordi vi så svarer på de ting, som er relevante for patienten. Så mest af alt har det jo en værdi, fordi patienterne bliver aktive omkring deres eget heldbred og den behandling, som de skal igennem. Og vi ved, hvor vigtigt det er for patienterne, at de selv kan bidrage og dermed blive aktive aktører i deres eget liv.
Fakta

Udover Vejle Sygehus er ”Spørg Løs” den 4. december 2012 blevet delt ud i Thy, Horsens, Vejle, Næstved og Hillerød.

’Spørg løs’ er en del af det landsdækkende patientsikkerhedsprogram, Sikker Patient, der er et samarbejde mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden. Målet er at bidrage til et mere sikkert sundhedsvæsen i Danmark via formidling af viden, udvikling af redskaber, kommunikation og kampagnearbejde.

Interesserede kan bestille ’Spørg løs’-mappen på www.sikkerpatient.dk


Siden er sidst opdateret 05-12-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap