Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2013pilJanuar 2013pilOfficiel overdragelse af Dallund RehabiliteringsCenter
Overdragelse af Dallund

Formand for Kræftens Bekæmpelse Frode Olesen (t.v.) taler ved overdragelsen af Dallund til Region Syddanmark.
Officiel overdragelse af Dallund RehabiliteringsCenter

11-01-2013 | Af Mira Borggreen

9. januar 2013 blev stafetten givet videre, da Region Syddanmark officielt overtog RehabiliteringsCenter Dallund fra Kræftens Bekæmpelse. Med overtagelsen får regionen ansvaret for at udvikle et nationalt videnscenter indenfor rehabilitering og palliativ behandling af kræftpatienter

Hver tredje dansker rammes af kræft, men heldigvis overlever flere og flere mødet med kræften eller lever længere tid med en kræftdiagnose. Derfor har et stigende antal danskerne, der skal igennem et krævende genoptræningsforløb for at genvinde kræfterne, behov for en lindrende behandling. Region Syddanmark overtager nu ansvaret for at udvikle et nationalt videncenter inden for rehabilitering og smertelindrende behandling af kræftpatienter.

Overtagelsen blev en realitet ovenpå regionsmødet den 17. december 2012, hvor regionsrådet ved overtagelse ved årsskiftet.

Glæde ved overdragelsen  Omkring 50 gæster, deriblandt regionspolitikere, formanden for Kræftens Bekæmpelse, ledelsen fra Dallund og ledelsen fra Odense Universitetshospital, der nu får Dallund som en del af organisationen, var mødt op for at deltage i den officelle overdragelse.  Formanden for Region Syddanmarks Sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S) udtrykte ved arrangementet stor glæde over overtagelsen og etableringen af det nye videnscenter:

- Med overdragelsen i dag, tager vi nu for alvor hul på etableringen af det nye videnscenter. På trods af de seneste tal, der indikerer en opbremsning i antallet af nye kræfttilfælde, så får rigtig mange af os stadig en kræftsygdom tæt ind på livet. Enten som patient eller pårørende. Derfor er det også afgørende, at vi fortsat bliver klogere på patienternes behov for rehabilitering og lindrende behandling. Med dette nye videnscenter vil vi kunne forbedre vores indsatser på området og opbygge viden til gavn for bedre patientforløb.

En varm velkomst

Administrerende direktør for Odense Universitetshospital (OUH), Jane Kraglund i hendes tale ved overdragelsen både glæde og stolthed over, at OUH bliver en del af det samarbejdsforum, der skal tage ansvaret for og være med til at udvikle det nationale videnscenter. Og så bød hun medarbejderne på Dallund varmt velkommen i organisationen med ordene: 

- OUH skal nu i et samarbejde med en række parter starte den spændende proces med at få beskrevet og defineret forsknings- og udviklingsdelen. Sammen vil vi i fællesskab nå frem til vores mål – nemlig at yde en suveræn kvalitet - ikke mindst kræftbehandlingen.

Dallund vil i fremtiden blive forankret under Onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital, og lægelig direktør på OUH, Henrik Villadsen talte om den nye spændende opgave, OUH påtager sig med Dallund:

- Det er et stort ansvar og en stor opgave, vi er blevet tildelt. Det er nu op til os at vise nye veje for nogle af de patienter, der har det største behov. OUH er dedikeret til at løse denne spændende opgave, men tingene kommer ikke af sig selv, og det vil kræve både nytænkning, dedikation og styrket samarbejde at nå i mål, sagde Henrik Villadsen.

Tak for samarbejdet

Kræftens Bekæmpelse og Dallund har arbejdet sammen siden 2001, så der var både glæde og lidt vemod, da de to parter talte ved overdragelsen.  - Det vigtigste er, at vi løser denne opgave i fællesskab på tværs af sygehusvæsenet. Der er ydet en god forskningsindsats igennem årene, men der er stadig kun kradset i overfladen. Dallund skal være en spydspids inden for forskning på dette område, og jeg er glad for at regionen har taget over. I dag markerer slutningen på starten og begyndelsen på starten af det nye, sagde Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse:

- Det er en glædens dag for os, men det er heller ikke helt uden vemod. Det har nemlig været en spændende rejse, vi har været på med Kræftens Bekæmpelse. Men selvom det er vemodigt, så er vi fulde af forventning og glæder os til at lære OUH og afdeling R, onkologisk afdeling, bedre at kende. Sammen skal vi udstikke kursen for en ny rejse - og der er en masse at tage fat på. Mange både patienter og sundhedspersonale venter spændt på, hvad det nye samarbejde vil bringe med sig af resultater, sagde Susanne Juul, Centerleder, Dallund.
Fakta

Det nationale videnscenter er en del af Kræftplan III, som den forrige regering sammen med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne vedtog i 2010, og der er fra 2012 afsat 19 millioner kroner på finansloven til driften af det nye videnscenter.

Centeret kommer til at bestå af to dele. En forsknings- og udviklingsfunktion, der fremover vil modtage 15 millioner om året, og en formidlings- og dokumentationsfunktion, der vil være finansieret af de resterende fire millioner.

Forslaget til den nye organisering er udarbejdet af repræsentanter fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Region Syddanmark, Kræftens Bekæmpelse, Kommunernes Landsforening, Syddansk Universitet og Palliativt Videnscenter i København. 

På længere sigt vil forskningen på centeret i højere grad foregå ambulant i forhold til patienterne, og til den tid skal man vurdere, hvordan forskningen tilrettelægges mest hensigtsmæssigt. Derudover er centeret på sigt også tænkt til at skulle modtage patienter med andre lidelser end kræft, så man også på disse områder kan få ny viden. 


Siden er sidst opdateret 11-01-2013
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring