Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden


Borgere får digital hjælp

18-03-2013 | Af Marie Hauberg

Ældre borgere skal have hjælp til online selvbetjening, og demente får glæde af en ny app, der kan huske aftaler. Det er blot to af fem projekter, som Syddanmark Vækstforum mandag gav støtte fra sin særlige pulje til offentligt-privat samarbejde.

Fra 2015 er det målet, at al borgernes kontakt med det offentlige skal foregå digitalt. Det giver allerede nu en række udfordringer for især den ældre del af befolkningen, der kan have svært ved at benytte eksempelvis online selvbetjening.

Det mærker man også i Esbjerg Kommune, som derfor er gået sammen med virksomheden Computerfriend om et nyt projekt ”Innovativ IT-hjælp til ældre”, der skal teste, hvilke redskaber der kan lette borgernes brug af digitale løsninger i det offentlige. Formandskabet i Syddansk Vækstforum valgte mandag at støtte projektet med 1 mio. kr. fra puljen til offentlig-privat innovation til at realisere idéerne.

- Projektet er et godt eksempel på, hvordan offentlige og private parter kan arbejde sammen om at finde gode løsninger på tidens udfordringer. Det er vigtigt, at vi ikke taber borgere på gulvet i den nye digitale tidsalder, og derfor er jeg glad for, at vi kan støtte afprøvningen af nye metoder, der kan hjælpe især de ældre, siger Carl Holst (V), regionsrådsformand og formand for Syddansk Vækstforum.

Apps skal lette hverdagen

Ud over IT-hjælpen til ældre besluttede formandskabet at støtte yderligere fire projekter. Inden for forretningsområdet sundheds- og velfærdsinnovation var der støttekroner til at udvikle to apps, der kan gøre hverdagen lettere for henholdsvis demente og svagtseende. På energiområdet bevilgede man penge til et projekt, som skal reducere energiforbruget for skibe, samt et projekt, der vil teste en ny energieffektiv model for styring af gadebelysning.

Kort om de fem projekter, der fik støtte fra OPI-puljen:

Energieffektivitet for skibe: En uddannelsespakke til rederibranchen, som skal hjælpe med at reducere skibenes brændstofomkostninger og påvirkning af miljøet. Pakken skal imødekomme et nyt krav om, at skibe over 400 ton skal have en plan for deres energieffektivitet.

Innovativ IT-hjælp til ældre: Gennem dialog med kommunalt ansatte og ældre borgere optimeres et system til computersupport, som især er målrettet borgere over 50 år. Projektet skal afhjælpe konkrete it-problemer og udvikle en holdbar model for teknisk hjælp i borgerservicekontorer.

LED-gadebelysning med intelligent lysstyring: Projektet vil demonstrere, teste og tilpasse en ny styring af gadebelysning med den såkaldte LED-teknologi. Det skal dels dokumentere teknologiens bidrag til energieffektiv belysning, dels skaffe viden om borgernes krav til gadebelysning.

CarePlan Mobile: Afprøvning af en ny app, som kan hjælpe personer med moderat demens med at bo i eget hjem. Det skal ske gennem fire funktioner; en kalender, guides til betjening af diverse produkter, oversigt over primære kontakter og gps til at finde vej.

MOBI:DO – mobil støtte til binde og svagsynede: Projektet vil udvikle en IT-løsning, som kan hjælpe blinde og svagtseende med at navigere i dagligdagen, især i forhold til lydstøtte og oplæsning af tekster.   
Fakta

Syddansk Vækstforums OPI-pulje kan søges af små og mellemstore virksomheder i samarbejde med offentlige parter til at afprøve og tilpasse produkter forud for markedsintroduktion. Puljen består af midler fra den Europæiske Regionalfond og fra Syddansk Vækstforum. Der er stadig midler at søge. Du kan læse mere om OPI-puljen på www.regionsyddanmark.dk/opi-puljen


Siden er sidst opdateret 18-03-2013.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring