Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Alkoholmisbrug_Colourbox_450

Foto: Colourbox.com
Millioner til alkoholforskning

31-05-2013 | Af Anita Lykke

Psykiatrien i Region Syddanmark og Syddansk Universitet i tæt forskningssamarbejde om projekt, der skal skabe grobund for bedre behandling af mennesker med alkoholmisbrug.

Forskerne bag alkoholforskningsprojektet RESCueH vil i løbet af de næste fem år gennemføre fem store forskningsstudier.

Projektet er støttet af Lundbeckfonden, der har givet den hidtil største bevilling - 44 mio. kroner - til klinisk alkoholforskning i Danmark. TrygFonden har doneret 10 mio. kroner. Region Syddanmark lægger yderligere 37 mio. kroner til og huser forskergruppen på Psykiatrisk Afdeling Odense.

Overlæge, professor Bent Nielsen, Psykiatrisk Afdeling Odense, står i spidsen for RESCueH.

Flere ældre drikker for meget

Et af de fem store projekter omhandler behandlingen af ældre mennesker med alkoholproblemer. Stadig flere ældre drikker nemlig så meget i deres dagligdag, at det må betegnes som et misbrug. Det mærkes på landets behandlingscentre, som har en stigende tilgang af alkoholmisbrugere over 60 år.

- Det er en generation, der har været vant til at drikke alkohol hele deres voksenliv. Deres forbrug risikerer at udvikle sig til et misbrug i takt med, at de får mere tid, enten fordi de forlader arbejdsmarkedet eller bliver alene. I dag findes der ikke noget behandlingstilbud, der er rettet mod denne gruppe. Det betyder, at de enten ingen behandling får, har en kort samtale med deres praktiserende læge eller bliver henvist til et behandlingscenter, der ikke har nogen erfaring med denne gruppe. Så der er behov for at undersøge, hvordan man kan hjælpe dem, siger programdirektør for RESCueH Anette Søgaard Nielsen.

Viden skal skabe bedre behandling

En af de andre aktuelle udfordringer, som forskerne i RESCueH tager fat på, er, at alt for få søger behandling. Omkring 140.000 danskere er afhængige af alkohol, men kun 7000-10.000 er i behandling i løbet af et år. Samtidig er tilbagefaldsraten høj blandt dem, der fuldfører behandlingen.

- Selv om alkoholmisbrug er en af de mest skadelige livstilsfaktorer i den vestlige verden, er vores viden om mekanismerne bag alkoholisme begrænsede, og resultaterne af behandling er beskedne.  Vores mål er derfor at skabe et vidensgrundlag, som kan forbedre behandlingen af mennesker med alkoholmisbrug, siger forskningsprofessor Bent Nielsen, Psykiatrisk Afdeling Odense, der er faglig leder af RESCueH.

Både han og Anette Søgaard Nielsen har i mange år beskæftiget sig med behandling af alkoholmisbrug, og de vil samarbejde med en række danske behandlingscentre og sygehuse for at skaffe viden og afprøve forskellige tiltag, der kan gavne alkoholmisbrugere. Det ventes, at omkring 3000 patienter deltager i større eller mindre omfang.

Forskergruppen:
Forskergruppen består i sin helhed af forskningsprofessor Bent Nielsen, Psykiatrien i Region Syddanmark samt  professor Kirsten Kaja Rossel, professor Claus Ekstrøm, professor Jes Søgaard, klinisk lektor Kjeld Andersen - og to udenlandske professorer. Forskningsindsatsen vil foregå i tæt samarbejde med flere danske kommuner, især Odense Kommune.

Læs mere om RESCueH

Åbning mandag 3. juni:
Det store forskningsprojekt etableres ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning på Syddansk Universitet i Odense. Fysisk placeres forskerne i lokaler ved Psykiatrisk Afdeling Odense. Mandag 3. juni markeres åbningen af RESCueH med en temadag på Syddansk Universitet.

 


Siden er sidst opdateret 10-12-2020
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring