Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2015pilDecember 2015pilIndvielse i Esbjerg: Sammenhæng i psykiatrien forebygger tvang
Stephanie Lose og Thies Mathiasen indvier den psykiatriske afdeling i Spangsbjerg.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og udvalgsformand for Psykiatri og socialudvalget Thies Mathiasen indvier den nye psykiatriske afdeling i Esbjerg. (Foto: Robert Attermann)
Indvielse i Esbjerg: Sammenhæng i psykiatrien forebygger tvang

15-12-2015 | Af Maria Brus Pedersen

Psykiatrisk Afdeling Esbjerg står nu helt færdig, og i dag blev der holdt officiel indvielse. Med en gennemrenovering af de gamle bygninger er der skabt sammenhæng mellem det gamle og det nye. Og med blandt andet sportshal og nye udearealer skal de fysiske rammer understøtte indsatsen for at nedbringe tvang i psykiatrien.

Patienter, pårørende, medarbejdere og politikere var samlet, da der i dag blev der holdt officiel indvielse af de færdigrenoverede bygninger i Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Første etape med afdelingens nye bygninger stod færdig sidste år, og nu er de gamle bygninger også færdigrenoverede.

Dermed er hele byggeriprojektet afsluttet. Renoveringen af de gamle bygninger skaber en sammenhæng mellem det gamle og det nye. Og netop sammenhæng er nøgleordet for den nye Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

Sammenhæng er i nøgleord i byggeri og behandling

Sammenhængen findes i glasdørene, der adskiller åbne og skærmede afsnit og skaber kontinuitet i behandlingen for patienterne. Sammenhængen findes i naturen, som er kommet indenfor og hænger som kunst på væggene. Og sammenhængen findes i de store glaspartier, der sikrer, at naturen aldrig er langt væk.

- Sammenhæng er netop det, vi efterstræber i vores behandling. Sammenhæng mellem ambulant behandling og døgnpsykiatri og sammenhæng og samarbejde mellem kommuner, somatik, praktiserende læger, patienter, pårørende og det øvrige netværk, sagde formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Thies Mathiasen (DF), til de fremmødte ved indvielsen.

Ambitiøst mål for nedbringelse af tvang i Region Syddanmark

De nye rammer i Esbjerg huser også en stor sportshal, som sammen med et dedikeret personale sikrer, at motion og fysisk aktivitet spiller en aktiv rolle i behandlingen på afdelingen. Motion giver patienterne adspredelse, og det kan være med til at forebygge tvang.

- Et af psykiatriens indsatsområder er at mindske tvang. I Region Syddanmark har vi sat os et ambitiøst mål om, at brugen af tvang skal halveres frem mod 2018. Det er to år tidligere end resten af Danmark. Her i Esbjerg har vi allerede set en markant nedgang i brugen af tvang, og det er rigtig glædeligt, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose (V) blandt andet i sin tale i forbindelse med indvielsen.

Fysisk aktivitet og motion nedbringer tvang

Oversygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, Jens Egon Hansen er glad for, at afdelingen nu har fået nogle af Danmarks bedste rammer. Han forklarer, at reduktionen i tvang blandt andet skyldes de nye rammer og det øgede fokus på fysisk aktivitet og motion.

- Gode fysiske rammer er selvsagt en god hjælp, når man skal udføre sit arbejde, men den behandling, vores patienter får, er ikke kun afhængig af de gode rammer. Behandlingen er afhængig af et godt og dygtigt personale, som forstår at bruge de muligheder, de gode rammer giver. Fysisk aktivitet er helt centralt i forebyggelsen af tvang. Med hallen og de nye udearealer med både multibane, sansehave og stisystemer bliver det nemmere for personalet også at bruge det i behandlingen, siger Jens Egon Hansen.

Døgnrytmelys skal give mere ro og bedre søvn

Udover hal og udearealer er der også kommet døgnrytmelys på afdelingen. Det kan tilpasses den enkelte patients behov, og så følger det lyset udenfor.

Derudover har afdelingen fået den nye psykiatriseng, som sammen med døgnrytmelyset skal give patienterne mere ro og en bedre søvn. Afdelingen har indtil videre fået 46 nye senge.
 
Fakta

Udbygningen i Esbjerg har betydet, at døgnfunktionen er udvidet med 6.100 kvm., og at håndværkerne har renoveret og moderniseret yderligere 6.000 kvm. Der er udvidet med tre nye døgnafsnit med i alt 48 pladser.

Antallet af bæltefikseringer på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg er fra oktober 2014 til og med oktober 2015 reduceret med 64 %, mens antallet af lange bæltefikseringer på over 48 timer er reduceret med 89 %.

Projektet har samlet døgnafdelingerne i Hviding og Esbjerg. De ambulante funktioner er samlet i lokalpsykiatrien i centrum af Esbjerg samt lokalpsykiatrierne i Varde og Brørup.
Byggeriet er udført med NCC Construction som hovedentreprenør. Arkitema Architects er totalrådgiver på projektet med ingeniørfirmaet Rambøll som underrådgiver.
 


Siden er sidst opdateret 15-12-2015
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring