Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2016pilDecember 2016pilLedertalenter prikker til blodprøvekultur på børneafdeling

Ledertalenter prikker til blodprøvekultur på børneafdeling

08-12-2016 | Af Jacob Ernstved-Rasmussen

Der tages for mange unødvendige blodprøver på Sygehus Lillebælt. Det kan føre til unødvendig overbehandling, mener en række syddanske ledertalenter, der har udviklet en metode til at bringe antallet af blodprøver ned. De mener samtidig, at situationen ikke er usædvanlig, og at metoden kan bruges på andre afdelinger og sygehuse.

Av. Det kan være en både meget ubehagelig og skræmmende oplevelse for børn at få stukket en nål i kroppen, fordi nogle voksne læger og sygeplejersker vil tage en blodprøve. Og faktisk kan mange af børnene spares for en række ubehagelige stik med nålen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af en række ledertalenter i Region Syddanmark i forbindelse med et projekt under Region Syddanmarks talentudviklingsprogram SYDTALENT.

Unødig bekymring

- Det er vores vurdering, at for mange blodprøver i sig selv kan føre til overdiagnostik og overbehandling. Samtidig fører dette til unødig bekymring for patienter og pårørende. Hertil kommer de ressourcemæssige aspekter, at der bruges ressourcer på unødige analyser og lægens tid på at vurdere svarene, siger Jakob Møller, overlæge på røntgenafdelingen på Sygehus Lillebælt.

Han peger på, at lægerne ved at trimme de såkaldte blodprøvepakker, så der ikke skal laves så mange analyser som tidligere, kan vinde tid, der med fordel kan bruges på børnene frem for analysearbejde ved computeren. Ved at reducere antallet af blodprøver falder sandsynligheden for, at der dukker blodprøvesvar op, som kræver yderligere undersøgelser og stik, som kan være en yderligere belastning for børnene. Jakob Møller anslår, at man ved at trimme blodprøvepakkerne kan reducere antallet af analyser på børneafdelingen på Sygehus Lillebælt med 19 procent.

Unødvendig behandling

Jakob Møller og seks andre ledertalenter fra Sygehus Lillebælt er syv af de 40 ledertalenter, der indgår i Region Syddanmarks program til at udvikle ledertalenter, SYDTALENT. De syv står bag en undersøgelse på Sygehus Lillebælt, der viser, at antallet af blodprøver på børn på Sygehus Lillebælt kan reduceres betragteligt. Jakob Møller nævner som eksempel, at et unødvendigt prøvesvar måske viser nogle røde tal, som egentlig ikke har nogen betydning, men som kan føre til, at lægen iværksætter yderligere udredning, som måske igen medfører unødig behandling.

Hvad er SYDTALENT?

SYDTALENT er et udviklingsforløb i Region Syddanmark, som skal bidrage til, at Region Syddanmark styrker muligheden for at kunne rekruttere kvalificerede ledere i fremtiden. Det er samtidig et strategisk initiativ, der bringer Region Syddanmark på forkant med nutidens og morgendagens behov for kvalificerede ledere.

Region Syddanmark markerede afslutningen på talentprogrammet med talentkonferencen på IBC i Kolding torsdag 8. december, hvor de 40 ledertalenter præsenterede deres projekter.

 

Hold 1

Et udviklingstema per sygehus

Deltagelse i SYDTALENT betyder for de 40 udpegede ledertalenter, at de tilbydes en chance for at arbejde med egen ledelsesudvikling, hvor skabelsen af fremtidens sundhedsvæsen er et bærende element. Hele holdet af de 40 udpegede talenter gennemfører et fælles forløb med fire moduler, der afvikles som kick-off, workshops, en talentkonference samt afslutningsvis et opfølgningsseminar.

I programmet udvælges seks konkrete udviklingstemaer – et per sygehusenhed (to for Odense Universitetshospital), hvor de 40 ledertalenter indgår i et udviklingsarbejde, der refererer til en helt konkret problemstilling på deres eget sygehus. 
Med henblik på at støtte talenterne mest muligt i deres ledelsesudvikling indeholder talentprogrammet også et individuelt forløb. Det individuelle forløb spiller sammen med de fælles workshops og udviklingstemaerne.


Siden er sidst opdateret 09-12-2016
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring