Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Preben Jensen Interreg 450px

Preben Jensen (V) deltog i Interreg-karavanen, da den slog vejen forbi Aabenraa Havn.
Interreg-karavanen skudt i gang

05-09-2018 | Af Astrid Westergaard

Mange borgere besøgte Interreg-karavanen, da den gjorde sit første stop 30. august i forbindelse med den traditionsrige kapsejlads Kongelig Classic ved Aabenraa Havn.

Selvom vejret viste sig fra den våde og lidt blæsende side først på dagen, kom solen alligevel frem til sidst. Og mange borgere besøgte Kongelig Classic på havnen i Aabenraa og kom i den forbindelse forbi Interregs informationstelt for at høre, hvad Interreg egentlig er for noget.

Interreg-karavanen er et helt nyt initiativ, som går ud på, at Interreg Deutschland-Danmark rejser rundt i hele programregionen sammen med udvalgte regionale Interreg-projekter. Formålet med karavanen er netop at komme tættere på borgerne og at formidle, hvad Interreg arbejder med og vise, hvilke resultater, der allerede er opnået.

Borgene havde også lejlighed til at møde Preben Jensen (V), som er repræsentant for det dansk-tyske samarbejde i Region Syddanmark og dansk formand i Interreg-udvalget.

EU-midler i arbejde

Han oplyser, at man nu er nået halvvejs i Interreg 5A-programmet og indtil nu har godkendt 42 forskellige Interreg-projekter. Dermed er ca. halvdelen af EU-pengene allerede godt investeret.

- Der er mange gode resultater at vise frem. Fx har projektet STaRForCE formået at formidle uddannelsessteder til over 27 unge lærlinge. Projektet PROMETHEUS har udviklet et blærekræft-efterbehandlingshæfte, som er blevet implementeret på sygehusene, og som både patienter og sundhedspersonale tager godt imod. Og i projektet Beredskab uden grænser arbejder danske og tyske beredskaber sammen til gavn for borgerne, når der opstår nødsituationer.

Nyt program på vej

Preben Jensen understreger også vigtigheden af at vise resultaterne for Interreg 5A-programmet frem, da de første drøftelser om Interreg 6 er startet på europæisk, nationalt og regionalt niveau:

– Der er tale om et vigtigt og frugtbart dansk-tysk samarbejde, og derfor vil vi gøre vores for at sikre en ny programperiode, siger han.

I et forslag lægger EU-kommissionen op til en helt ny programarkitektur, hvor de nuværende geografiske dækninger for de grænseoverskridende samarbejdssprogrammer forandres markant, med potentielt store konsekvenser for syddanske aktører og det traditionsrige og givtige grænseoverskridende samarbejde. Og det er Preben Jensen uenig i.

- Det er meget uhensigtsmæssigt, hvis Fyn skal med i andre puljer - måske sammen med Estland og Finland. Vi risikerer, at SDU bliver koblet af samarbejdet, selvom universitetet har en afdeling i Sønderborg. Det samme gør sig gældende for OUH, der kan fremvise fremragende resultater af deres samarbejde med hospitaler i fx Kiel og Lübeck.

Karavanen fortsætter

Interreg-karavanen fortsætter nu sin rejse rundt i programregionen, som på dansk side omfatter Region Syddanmark og Region Sjælland. På tysk side omfatter den kredsene Nordfriesland, Ostholstein, Plön, Rendsburg-Eckernförde og Schleswig-Flensburg og byerne Flensburg, Kiel, Lübeck og Neumünster.

Der bor ca. 3,6 mio. mennesker i programregionen.

Fakta om de tre projekter i Interreg-karavanen:

  • Projektet STaRForCE: Projektet har til mål at forbedre mulighederne for grænseoverskridende erhvervs-, efter- og videregående uddannelser for blandt andet at give erhvervslivet i regionen en udvidet tilgang til kvalificeret arbejdskraft, men også for at tilbyde de unge på erhvervsuddannelserne et optimalt beskæftigelsesperspektiv.
  • Projektet KursKultur: Projektet støtter det dansk-tyske kulturarbejde. Målet er at fremme borgernes interkulturelle forståelse mht. dansk-tysk livsstil og kultur.
  • Projektet Beredskab uden grænser: Projektet skal sikre hurtig grænseoverskridende hjælp til borgere i nødsituationer og danne rammen om fagspecifikt samarbejde, fx i form af øvelser og konferencer.

Fakta om Interreg:

Siden 1991 har Den Europæiske Union støttet samarbejde på tværs af EU’s landegrænser via initiativet Interreg. Interreg Deutschland-Danmark er femte generation i Interreg-historien. Støtteperioden løber fra 2014 til 2020. Programmet Interreg Deutschland-Danmark modtager støtte til det grænseoverskridende samarbejde mellem naboregioner i to medlemsstater. Det generelle mål for Interreg er at sikre, at nationale grænser ikke udgør en hindring for ligevægtig vækst og integration i EU-landene.


Siden er sidst opdateret 05-09-2018
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring