Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilSeptember 2020pilUnge musikstuderende vinder regionens frivillighedspris
De tre vindere af Frivillighedsprisen 2020

De tre vindere - yderst til venstre studerende fra musikkonservatoriet i Esbjerg samt sygeplejerske Inger Johanne Overgaard fra intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, dernæst Dennis Larsen fra Syrenparken og Sarah Bro, medarbejder på Syrenparken. Yderst til højre medlemmer af Akutgruppe Strynø.
Unge musikstuderende vinder regionens frivillighedspris

09-09-2020 | Af Astrid Westergaard

Vinderne af Region Syddanmarks Frivillighedspris 2020 blev studerende fra Musikkonservatoriet i Esbjerg, der spiller for patienter på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Der var også priser til Akutgruppe Strynø og til Dennis Larsen fra Syrenparken Socialcenter Lillebælt.

- Musik formidler følelser og fællesskab, og det betyder rigtig meget for os at få lov til at spille for patienter på intensivafdelingen.
 
Sådan sagde musikstuderende Elisabeth Panduro Holst, da hun onsdag 9. september 2020 modtog regionens frivillighedspris på vegne af studerende fra Musikkonservatoriet i Esbjerg.
 
Studerende fra musikkonservatoriet i Esbjerg modtager Frivillighedsprisen
Musikstuderende Elisabeth Panduro Holst modtager Frivillighedsprisen sammen med sygeplejerske Inger Johanne Overgaard fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
 
Region Syddanmarks Frivillighedspris 2020 består af en hovedpris og to øvrige priser, og det var hovedprisen de studerende fra Esbjerg modtog.
 
Musikken glæder i en svær tid
Det var regionsrådsformand Stephanie Lose (V), formand for dommerkomitéen, som overrakte hovedprisen på 50.000 kroner til musikstuderende på Musikkonservatoriet i Esbjerg, der spiller for patienter på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Musikken er til stor glæde for de alvorligt syge patienter, deres pårørende og medarbejderne.
 
- Noget af det, jeg bed særligt mærke i, da jeg læste indstillingen var, at musikken giver meget stor glæde for patienterne. Og selvom patienterne ofte ikke kan tale, når de er i respirator, er der en reaktion i form af et smil på læben. Så I gør et fantastisk stykke frivilligt arbejde, og det er en stor gave til patienterne, når I kommer og spiller for dem, sagde Stephanie Lose bl.a., da hun afslørede vinderne af hovedprisen.
 
Der var også en stor tak til medarbejderne på intensivafdelingen, Inger Johanne Overgaard og Susanne Fischer, der i deres fritid har taget initiativ til og realiseret samarbejdet mellem de musikstuderende og sygehuset.
 
Stephanie Lose glædede sig desuden over, at der for nylig er indgået en samarbejdsaftale om videreudvikling af initiativet mellem Musikkonservatoriet og Sydvestjysk Sygehus.
 
Dennis – du gør en forskel
Regionsrådsmedlem Bente Gertz (S), medlem af dommerkomitéen, overrakte de to øvrige priser på hver 10.000 kroner til Dennis Larsen fra Syrenparken og Akutgruppe Strynø.
 
Dennis Larsen Vinder af Frivillighedsprisen 2020
Dennis Larsen fra Syrenparken modtog en af de mindre priser.
 
Til daglig bor Dennis Larsen på Syrenparken, som er et socialpsykiatrisk botilbud. I flere år har han gjort et stort stykke frivilligt arbejde for skaffe besøgsvenner til sine medborgere på Syrenparken og kontakt til frivillige, som man kan gå en tur med.
 
- Dennis, dit frivillige arbejde har gjort en kæmpe forskel! Du har været med til at løfte dine medborgeres livskvalitet og trivsel. Der har ikke tidligere været frivillige på Syrenparken, og med dit gåpåmod har du været med til at vise, hvor stor en gave det er at have frivillige i huset, understregede Bente Gertz, da hun overrakte prisen til Dennis.
 
Akuthjælperne skaber tryghed
Til de frivillige akuthjælpere på Strynø var der også store roser fra dommerkomitéen.
 
- Når behovet for akut hjælp opstår, smider I alt, hvad I har i hænderne, og skynder jer afsted. I håndterer alt fra dehydrering til mere alvorlige ulykker som hjertestop, og I er der og hjælper, til akutlægehelikopteren når frem. Det giver en kæmpe tryghed i et lille øsamfund, sagde Bente Gertz ved præmieoverrækkelsen og tilføjede, at akuthjælperne tilstedeværelse helt sikkert er med til at gøre Strynø til et attraktivt sted at bosætte sig.
 
Vinder af Frivillighedsprisen 2020 Akutgruppe Strynø
Akutgruppe Strynø på vinderpodiet.
 
Frivilligt arbejde giver trivsel
Prisuddelingen skulle have været i maj, men på grund af corona blev den udskudt til 9. september. Så de 30 indstillede og siden fem nominerede har måttet vente længe i spænding.
 
Festlighederne foregik på Milling Park Hotel i Middelfart, så regionen havde mulighed for at fejre så mange som muligt under de gældende restriktioner. Og omkring 100 frivillige, medlemmer af regionsrådet og medarbejdere deltog i prisuddelingen.
 
Inden selve prisuddelingen fortalte forsker Ziggi Santini, Syddansk Universitet, om, hvad frivilligt arbejde betyder for mental trivsel, og sangeren Thomas Buttenschøn underholdt med egne numre og fortalte om sit eget frivillige arbejde med oplysning og bekæmpelse af AIDS i Afrika.
 
Hyldest til alle frivillige
Det er femte gang, Frivillighedsprisen uddeles for at påskønne alle frivilliges indsats på regionens sygehuse og institutioner, i psykiatrien, på hospices og i den præhospitale indsats. Påskønnelsen gælder også den indsats, som personale eller afdelinger yder for at inddrage frivillige.
 
Pengene, som følger med Frivillighedsprisen, gives til at udvikle samarbejdet mellem de frivillige, som modtager prisen, og den afdeling i regionen, som den frivillige indsats er tilknyttet.
 
Du kan finde fotos, film og læse mere om vinderne på vores på vores hjemmeside www.rsyd.dk/frivillighedsprisen
 
 
Fakta

Kort om vinderne af Frivillighedsprisen 2020
 
Konservatorie-studerende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg
Siden november 2019 har patienterne på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med jævne mellemrum fået musikken indenfor på stuerne, når unge musikere fra musikkonservatoriet frivilligt kommer og spiller for patienterne og deres pårørende. Patienter og pårørende kan komme med musikønsker. Patienterne kan ofte ikke tale, når de er i respirator. Men der er en reaktion – et smil på læben. Pårørende fortæller, at musikken gør en meget stor forskel for patienten og pårørende. Inger Johanne Overgaard og Susanne Fischer har været initiativtagere til dette og i samarbejde med lektor Margrethe Langer Bro på Syddansk
 
Musikkonservatorium været med til at fremme opmærksomheden på, at man også på en intensiv afdeling kan have frivillige til at gøre en stor forskel for patienter og pårørende. Inger Johanne og Susanne arbejder på afdelingen og har dedikeret deres fritid til at få initiativet realiseret.
 
Dennis Larsen, frivillighedsgruppen Syrenparken Socialcenter Lillebælt
Dennis Larsen er borger på Syrenparken, et socialpsykiatrisk botilbud, som henvender sig til borgere med alvorlige sindslidelser. Dennis har i mange år været en gennemgående beboerrepræsentant på alle møder om at få tilknyttet frivillige til Syrenparken. Han har trods sine egne udfordringer gået forrest i at bryde tabuet omkring sindslidelser og arbejdet for at få etableret kontakt til nye frivillige. Dennis brænder for at give medborgere på Syrenparken noget at se frem til i form af et besøg fra en besøgsven eller en frivillig, man kan følges med, når vedkommende går en tur med sin hund. Han fortæller selv, at: ”Det gør en forskel at få besøg fra en person, som ikke får penge for at være sammen med en”.
 
Akutgruppe Strynø v. Strynø Beboerforening
Strynøs Akutgruppes frivillige indsats og formål er at give beboerne på Strynø tryghed ved at yde effektiv førstehjælp, inklusiv omsorg og nærvær i tidsrummet fra en ulykke indtræffer til redningspersonalet når frem. Indsatsen har eksisteret i næsten 18 år, hvor de frivillige har håndteret både meget alvorlige tilstande som hjertestop ved drukneulykker og borgere med lettere dehydrering. Akutgruppen har været kaldt ud mellem 2 og 20 gange om året. Den indsats, som de frivillige yder, har på alle måder været med til at opbygge gensidig respekt og tillid, hvilket har bevirket, at der ikke på noget tidspunkt har været mangel på frivillige i Strynøs Akutgruppe.


Siden er sidst opdateret 09-09-2020
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring