Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilOktober 2020pilPatienternes P-hus ved Vejle Sygehus vinder arkitekturpris
Patienternes P-hus ved Vejle Sygehus har vundet Vejle Kommunes arkitekturpris Vejle-Prisen 2019

Patienternes P-hus ved Vejle Sygehus har vundet Vejle Kommunes arkitekturpris Vejle-Prisen 2019




Patienternes P-hus ved Vejle Sygehus vinder arkitekturpris

05-10-2020 | Af Ida Holten Sejbjerg

Et parkeringshus kan godt være smukt og skulpturelt. Det er Patienternes P-hus ved Sygehus Lillebælt i Vejle et godt eksempel på, og nu har den runde bygning med den høje glasfacade vundet Vejle Kommunes arkitekturpris 2019.

Mange forbinder parkeringshuse med mørkt og kedeligt beton, men sådan er det ikke ved sygehuset i Vejle. Her kan patienter og pårørende parkere deres biler i Patienternes P-hus – en 20 meter høj, rund bygning med en bund af rødt tegl og en facade af høje glaslameller, der lader dagslyset strømme ind. I de mørke timer lyser glasfacadens LED-belysning op, så p-huset også har et indbydende og spændende udtryk, når det er mørkt, og facadebelysningen kan justeres i lysstyrke og farvespil.
 
I dag fik den unikke og harmoniske bygning en helt særlig anerkendelse i form af Vejle Kommunes arkitekturpris, Vejle-Prisen 2019.
 
Karsten Uno Petersen (S), formand for Region Syddanmarks anlæg- og innovationsudvalg, der modtog prisen ved prisoverrækkelsen på Vejle Kunstmuseum, er både glad og stolt på regionens vegne:

- Det er en stor ære at modtage Vejle-Prisen. Vi har med 408 ekstra p-pladser i bygningen selvfølgelig først og fremmest skabt bedre parkeringsforhold for vores patienter og pårørende ved sygehuset i Vejle. Men vi har også taget den markante og meget synlige placering i betragtning og bestræbt os på at skabe en smuk bygning, der passer ind i byrummet og dermed tilgodeser regionens og Vejle Kommunes ønsker til god arkitektur.
 
- De fleste forbinder et p-hus med en kedelig grå firkantet kolos, som er svær at manøvrere i. Patienternes P-hus er det stik modsatte. Den er lys og brugervenlig, også i de mørke timer. Vi er meget stolte af, at bygningens funktion og arkitektur nu anerkendes og påskønnes med en pris. Det er også en anerkendelse af regionens dygtige medarbejdere, der har skabt ideoplægget med form og udtryk og spillet en helt afgørende rolle for, at bygningen er blevet så funktionel og udtryksfuld, som den er, siger Karsten Uno Petersen.

Smuk og unik arkitektur løser parkeringsudfordringer

Byggeriet af p-huset på hjørnet af Horsensvej og Skovgade gik i gang i maj 2018 og stod færdigt i sommeren 2019. Den særlige konstruktion hviler på 280 tonstunge betonpæle. De bærer p-husets etager, der er opført som én lang spiralformet parkeringsrampe uden lodrette søjler imellem parkeringspladserne, så parkering er nemt og overskueligt.
 
Samtidig med p-husets opførsel blev den samlede trafiksituation og til- og frakørselsforholdene ved sygehuset også forbedret i samarbejde med Vejle Kommune.
Patienternes P-hus har plads til 408 biler, så der i dag er flere end 1.550 p-pladser ved Vejle Sygehus.
 
Patienternes P-hus er detailprojekteret af Årstiderne Arkitekter på baggrund af regionens eget ideoplæg til form, funktion og arkitektur og opført af 5E Byg i totalentreprise. Den samlede pris for etablering af p-huset var 53 millioner kroner.




Fakta

Vejle Kommunes arkitekturpris Vejle-Prisen er blevet uddelt hvert år siden 1972 i forbindelse med Arkitekturens Dag. På baggrund af en indstilling fra kommunens Teknisk Udvalg i samarbejde med en fagdommer udpeget af Arkitektforeningen beslutter byrådet, hvem der skal vinde Vejle-Prisen.

I år var 6 byggerier nomineret til prisen, og der er fundet tre vindere. De to andre prisvindere er renoveringen af Skyttehushaven og bebyggelsen på Katrinelund i Vejle.
 


Siden er sidst opdateret 05-10-2020.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring