Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Sundhed og Trivsel

Fællesskaber er nøglen til at fremme sundhed og trivsel

Det viser resultaterne fra projekt ’Sundhed, kultur og natur’, som Region Syddanmark i samarbejde med Designskolen Kolding og Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik har gennemført i de seneste 2½ år.


Den 13. oktober 2021 afsluttede vi projektet med en event om Fællesskaber og trivsel i Spinderihallerne i Vejle.


De ca. 90 engagerede deltagere fik masser af inspiration til, hvordan de kan bruge værktøjet ’fif – fællesskaber i fokus’ til at opbygge fællesskaber i foreninger, kommunale forløb, undervisning og i mange andre sammenhænge.

Hvis du er interesseret i at få yderligere information og ’fif’, er du velkommen til at kontakte helle.knudsen@rsyd.dk 
 

’Fif for unge’ - nu med små grafiske videopræsentationer!

Designskolen Kolding, Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik og Region Syddanmark har i samarbejde udviklet en værktøjskasse til opbygning af fællesskaber - Fællesskaber i Fokus (fif).

’Fif for unge’ er et værktøj, som skal hjælpe unge med at opbygge fællesskaber på uddannelserne og bidrage til at fremme unges sundhed og trivsel. Værktøjet er blevet til i et tæt samarbejde med trivselsmedarbejdere, lærere og unge på en række ungdomsuddannelser.
Med ’fif’ får flere unge mulighed for at indgå aktivt i et fællesskab, og ’fif’ kan være med til at bryde isolation og afhjælpe ensomhed, som har været resultatet for mange unge efter mange måneders hjemmeundervisning og mangel på socialt samvær i på uddannelserne og i fritiden under corona-nedlukningen.

 

Billede af værktøjskassen fif for unge

Værktøjskassen ’fif for unge’ – er testet og udviklet sammen med elever, lærere og trivselsmedarbejdere på ungdomsuddannelser

 

FiF er udformet som en sekskantet æske og indeholder seks emner, som skal hjælpe unge med at arbejde systematisk med opbygning af fællesskaber. De seks emner er: mål, medansvar, kodeks, struktur, tjek ind og fortællinger. Hvert emne beskrives i hver sin trekant med eksempler, så eleverne kan arbejde med emnerne i praksis.

Du kan se en lille grafisk videopræsentation af værktøjet ’fif for unge’ og de enkelte emner på linket nedenfor.
Klik på videoer om fællesskab.

Til hvert emne hører et farvet flag, og når holdet eller klassen har arbejdet med et emne, skriver de beslutningerne på et tilhørende flag og hænger det op på en flagranke, så det er synligt for alle og en festlig påmindelse om fælleskabet i klassen.

’Fif for unge’ er udviklet med udgangspunkt i samspillet mellem teori og praksis og har fokus på leg og interaktion mellem mennesker. Det er et fysisk værktøj til inden- og udendørs brug.

 

Billede af flagranke til at huske på aftaler, der er truffet i klassen.

Flagranken er en festlig påmindelse om de aftaler, der er truffet i en klasse.

Fællesskaber er nøglen til kultur- og naturaktive borgere

 

’Fif’ er oprindeligt udviklet i projektet ”Sundhed, kultur og natur”, der skal være med til at fremme borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel ved at borgerne deltager i forløb i naturen eller i kulturtilbud.

Fællesskaber har stor indflydelse på vores lyst til at deltage i kultur- eller naturaktiviteter. Men fællesskaber opstår ikke altid af sig selv. Det var her, behovet for ’fif’ opstod.

’Fif’ er udviklet sammen med en følgegruppe, som består af repræsentanter fra kommuner og organisationer samt ungdomsuddannelser i forskellige geografiske områder af Syddanmark.

 

Baggrund for projektet

 

Regionsrådet satte i 2019 gang i et toårigt forprojekt ”Sundhed, kultur og natur”. Borgerne i regionen skal have gode muligheder for at tage hånd om egen sundhed, så de  kan holde sig  mentalt og fysisk raske. Det er en del af den syddanske strategi og understøtter desuden FN’s verdensmål om sundhed og trivsel.

Projektet gennemføres i samarbejde med kommuner og organisationer og har afdækket, hvad der findes af viden og forskning om kultur- eller naturaktiviteter, der forbedrer borgernes fysiske eller mentale sundhed og trivsel.

Dette arbejde har resulteret i et interaktivt kort med udvalgte aktiviteter fra kommuner og organisationer og en kort rapport.

 

 
Interaktivt kort om aktiviteter på tværs af Sundhed, Kultur og Natur

 

 
 
Kortet er en interaktiv pdf, som giver mulighed for at springe videre til de enkelte kommuner eller aktiviteter. Klik for at komme til kortet.
 
Interaktivt kort om aktiviteter på tværs af sundhed, kultur og natur.

Rapport om aktiviteter på tværs af Sundhed, Kultur og Natur

 

Rapporten opsamler eksempler på tværgående aktiviteter på tværs af Sundhed, Kultur og Natur til inspiration for andre aktører. Desuden har rapporten til formål at konkretisere, hvilke udfordringer der relevante at gå i dybden med i de følgende faser.
Kort rapport om eksisterende aktiviteter på tværs af sundhed, kultur og natur - til inspiration for nye initiativer.

 

Yderligere oplysninger hos Helle.Knudsen@rsyd.dk  


Siden er sidst opdateret 15-10-2021
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring